Tillbaka till pressreleaser
Juni 19, 2018

Ny digital lösning för bristbranscher på Almedalsveckan

I år deltar ECC och Björn Nordén på Almedalsveckan i ett seminarie onsdag 4 juli kl. 14 och lyfter fram behovet av attraktionsstyrning för att lösa kompetensbristen - och presenterar en ny digital lösning för att tillgängliggöra arbetsmarknadskunskap.

– Vi har i många år sett att många väljer bort till exempel tekniska yrken och vårdyrken på grund av förutfattade meningar. Genom att utgå ifrån vilka drivkrafter och intressen personen har, är det lättare att visa upp yrken som stämmer överens med det. På så sätt visualiseras en större palett av möjligheter, som den sökande kanske inte alls har tänkt på, säger Björn Nordén, verksamhetsledare för Jobba i Västerås, som i många år besökt landets skolor inom satsningen på Arbetsmarknadskunskap.

Inom Smart4U-projektet, där ECC deltar tillsammans med Västmanlands övriga styrkeområden inom automation, energi, järnväg och välfärd & hälsa, tas ett unikt, digitalt visualiseringsverktyg fram. Avatarer, integrerad artificiell intelligens och ett annorlunda pedagogiskt upplägg leder till inblick i olika branscher och yrken utifrån personliga drivkrafter. Verktyget kommer kunna användas såväl i skolmiljö som i yrkesvägledning för vuxna. Under seminariet demonstreras en "minimum viable product" av verktyget och hur det kan få fler sökande till bristyrken.

I seminariet i S:t Drottens kyrkoruin deltar Björn Nordén, Jobba i Västerås, Maria Brithon-Brinck, ABB och Caroline Drabe, Västerås science park.

Läs mer om seminariet här >>>

Smart4U arrangerar även seminariet "Hur lyfter vi den digitala kompetensen för fortsatt överlevnad och utveckling" tillsammans med Region Västmanland i samma lokal.

Välkomna!