Tillbaka till pressreleaser
Januari 20, 2017

Energi- och teknikföreläsning för år 9 i Skellefteå

Arbetsmarknadskunskaps föreläsningar om jobb inom energi- och teknikbranschen erbjuds nu nationellt i samarbete med Energiföretagen Sverige. Först ut i år var Skellefteå. 

Under veckan har Arbetsmarknadskunskaps kommunikatörer varit i Skellefteå och träffat årskurs 9 under inspirerande föreläsningar om att arbeta inom Energi- och teknikbranschen. Idag råder det stor brist på kompetens inom branschen och många olika yrkesgrupper efterfrågas bland andra ingenjörer på olika nivåer, konstruktörer, systemutvecklare och projektledare. Samtidigt är intresset för tekniska utbildningar svagt och många tekniska bolag i Sverige har svårt att rekrytera den kompetens de efterfrågar.

- Vi tror att ett viktigt sätt att angripa problemet är att nå ut till ungdomar, i synnerhet tjejer, för att tidigt skapa ett intresse kring branschen och få fler att välja tekniska utbildningar i framtiden, säger Cecilia Kjellander, en av kommunikatörerna som besökte eleverna i Skellefteå.

- Vi ser också att kunskapen kring de tekniska yrkena är liten och vi tror att om fler får veta vad det innebär att jobba som tex ingenjör så kan vi få fler att välja den vägen i framtiden. Ungdomarna behövs, och de är viktiga för tekniksveriges framtid.

Under tre dagar och sammanlagt sju föreläsningar mötte Arbetsmarknadskunskap över 500 nioandeklassare i Skellefteå. Satsningen genomfördes i samarbete med Energiföretagen Sverige, Skellefteå Kraft och Exploratoriet Science Center Skellefteå.