Energi- & teknikföreläsningar

ETF:en når tusentals unga i nationell satsning

Hur ska vi få ungdomar att förstå var jobben finns och hur de kan få dem i energi- och teknikbranschen?

Hur motiverar vi unga att läsa matematik tidigt och söka sig en framtid som tekniker och ingenjör?

Sedan flera år tillbaka driver ECC inspirerande Energi- & teknikföreläsningar tillsammans med systerprojektet Arbetsmarknadskunskap och nationella partnern Energiföretagen.

Under läsåret 2018-2019 besöker konceptet ca. hälften av Sveriges regioner tillsammans med lokala energi- och teknikbolag. Uppskattningsvis kommer satsningen nå ca 5 000 elever på högstadier och gymnasier.

- Vi ser att det finns ett stort folkbildningsbehov även i de stora grupperna som redan har en generell behörighet till att läsa till ingenjör. Och det finns många trender att vara med och vända, säger Björn Nordén, projektledare hos ECC. Inte minst för att öka andelen tjejer som intresserar sig för branschen. Många väljer också alldeles för tidigt bort ingenjörsyrket och teknikjobben. Det måste vi vara med och ändra på.

- Det är oerhört viktigt att unga håller i matematikkurserna i högstadiet och att vi ser fortsatt ökade flöden av ungdomar som väljer Teknikcollege och andra tekniska- och naturvetenskapliga utbildningar på gymnasiet, säger Björn Nordén. Det är där jobben finns.

Läs mer om satsningen på nationell spridning tillsammans med Energiföretagen här >>>