Energi- & teknikföreläsningar

Under 2016 utvecklas konceptet till en nationell satsning

Hur ska vi få ungdomar att förstå var jobben finns och hur de kan få dem i energi- och teknikbranschen?

Hur motiverar vi unga att läsa matematik tidigt och söka sig en framtid som tekniker och ingenjör?

Sedan 2015 driver ECC inspirerande Energi- & teknikföreläsningar tillsammans med systerprojektet Arbetsmarknadskunskap. Och det som startade som ett pilotprojekt i Västerås och Västmanland går just nu på export i en nationell satsning tillsammans med fler nationella partners.

Under 2016 genomförs konceptet i fem-sex län på gymnasienivå, med centrum i Västmanland, Sörmland, Örebro och Dalarna. Uppskattningsvis kommer satsningen nå ca 3 000 elever. En huvudmålgrupp är gymnasieelever som läser Teknik-, Natur och El & energiprogrammet.

- Vi ser att det finns ett stort folkbildningsbehov även i de stora grupperna som redan har en generell behörighet till att läsa till ingenjör. Och det finns många trender att vara med och vända, säger Björn Nordén, projektledare hos ECC. Inte minst för att öka andelen tjejer som intresserar sig för branschen. Många väljer också alldeles för tidigt bort ingenjörsyrket och teknikjobben. Det måste vi vara med och ändra på.

Samtidigt utvecklas konceptet även för högstadienivån under 2016 och genomförs i två kommuner, Västerås och en kommun till.

- Det är oerhört viktigt att unga håller i matematikkurserna i högstadiet och att vi ser fortsatt ökade flöden av ungdomar som väljer Teknikcollege och andra tekniska- och naturvetenskapliga utbildningar på gymnasiet, säger Björn Nordén. Det är där jobben finns.